donderdag, 11. april 2013 - 19:05 Update: 03-07-2014 0:59

Jeugddetentie geëist tegen derde verdachte dodelijke steekpartij 17- jarig meisje

archief
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

De officier van justitie heeft donderdag 11 maanden jeugddetentie waarvan 3 voorwaardelijk geëist tegen een 15-jarige jongen die ervan wordt verdacht samen met twee anderen vorig jaar een 17-jarig meisje te hebben gedood om haar mobiele telefoons te kunnen stelen.

Deze jongen was de laatste van drie verdachten die zich deze week voor de rechter moesten verantwoorden voor de dood van het meisje die in augustus vorig jaar in de bosjes langs de Horvathweg werd gevonden. Ze bleek met vele messteken om het leven gebracht. Tegen de andere twee is eerder deze week jeugddetentie en de oplegging van de PIJ-maatregel geëist.

Alle drie de jongens, nu 16 en 15 jaar oud, worden ervan verdacht een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan de gebeurtenissen.

Het meisje zou naar de Horvathweg gelokt zijn door de oudste verdachte. Hij kende haar. Tegen hem is de hoogste straf geëist: 12 maanden jeugddetentie en de oplegging van de PIJ-maatregel. Deze jongen zou ook het meeste geweld gepleegd hebben.

Tegen de andere twee zijn lagere straffen geëist, maar wel acht de officier bij alle drie gekwalificeerde doodslag bewezen: het meisje moest dood om de diefstal van de telefoons te verhullen. De hoogste straf die kan worden opgelegd aan een verdachte die ten tijde van het plegen van het misdrijf nog geen 16 jaar oud is, is een jaar jeugddetentie. Het verschil in de eisen wordt verklaard door het aandeel in het geweld dat de jongens zouden hebben gehad.

De dood van het meisje veroorzaakte een grote schok, zowel door de gebeurtenissen als door de leeftijd van het slachtoffer en de verdachten, destijds pas 15 en 14 jaar oud. Het Openbaar Ministerie had gevraagd de zaak vanwege de maatschappelijke impact met de deuren geopend te behandelen. Strafzaken tegen minderjarigen worden met gesloten deuren behandeld, zo staat in de wet. Maar er kunnen uitzonderingen gemaakt worden. De rechtbank besloot toch de zaak in beslotenheid te behandelen. De uitspraak is in alle drie de zaken op 25 april. Die is wel openbaar.

 

Provincie: