maandag, 9. december 2013 - 15:17 Update: 03-07-2014 0:47

Jeugddetentie na vermoorden seksrelatie met moker

Foto van rechtbank rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Helmond

Een 18-jarige jongen uit Helmond is maandag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting voor twee jaar. Dit meldt de rechtbank Oost-Brabant maandag.

Moord met moker
De verdachte beroofde een 66-jarige plaatsgenoot in Eindhoven met een moker van het leven. De destijds zeventienjarige jongen moet aan een nabestaande een schadevergoeding betalen van 6159,18 euro. Ook moet hij zich tijdens zijn proeftijd van twee jaar laten behandelen voor de stoornis van Asperger.

Chantage met seksrelatie
De jongen heeft het slachtoffer van het leven beroofd om te voorkomen dat de man in de openbaarheid zou brengen dat zij seksuele omgang hadden. Daarbij heeft hij enkel oog gehad voor zijn eigen problemen. De verdachte heeft het slachtoffer beroofd van het meest kostbare en wezenlijke bezit dat een mens heeft: zijn leven. Door het doden van de man heeft de jongen ook een onomkeerbaar verlies teweeg gebracht bij de nabestaanden.

Het slachtoffer werd in maart van dit jaar in een woning in Eindhoven gevonden. De verdachte verklaarde dat hij de man meerdere keren met een moker op zijn hoofd had geslagen. 

Voorbedachte rade
Eén van de vragen waar de rechtbank na de bekentenis antwoord op moest geven, is of de verdachte met voorbedachten rade heeft gehandeld. De jongen zag die bewuste dag in de schuur van zijn woning een moker staan en kwam op het idee om het slachtoffer om het leven te brengen. 

Schuldig aan moord
Hij deed de moker in zijn rugtas en ging vervolgens samen met de man naar de woning in Eindhoven. Daar heeft de verdachte zijn plan uitgevoerd. Omdat de verdachte zich enige tijd heeft kunnen beraden op zijn genomen besluit, is de rechtbank van oordeel dat hij met voorbedachten rade het slachtoffer om het leven heeft gebracht. Dit betekent dat hij schuldig is aan moord.

 
Provincie: