donderdag, 6. juni 2013 - 22:28 Update: 03-07-2014 0:56

Jong Oranje wint in 90e minuut van Duitsland

Foto van Oranje supporters | Archief EHF

(Elfvoetbal) Ook voor Jong Oranje is het jeugd-EK in Israël van start gegaan.

In de eerste groepswedstrijd troffen de mannen van bondscoach Cor Pot aartsrivaal Duitsland. Een belangrijk duel, aangezien er ook nog duels met Spanje en Rusland op het programma staan. Een goed resultaat was daarom noodzakelijk, wetende dat Spanje eerder op de avond zegevierde tegen Rusland (1-0).

Eerste helft
In de beginfase kreeg Oranje al een aantal corners, maar geen enkele hoekschop kon worden omgetoverd in een doelpunt, al was Marco van Ginkel er in de beginfase met een kopbal redelijk dichtbij. In de zevende minuut viel de eerste grote kans voor Nederland te noteren. Na een fraaie aanval bezorgde Kevin Strootman de bal aan Adam Maher, maar zijn inzet werd gekeerd door Duitsland-doelman Bernd Leno.

In de achttiende minuut werd doelman Jeroen Zoet voor het eerst getest, maar de goalie vanPSV wist zijn doel schoon te houden. In de 24e minuut kon degene die het scorebord bedient aan het werk, want op aangeven van Ola John wist Maher de bal binnen te prikken, al had de Duitse doelman Leno wel wat sterker op mogen treden. Luuk de Jong kreeg na precies een half uur een mogelijkheid om de marge uit te breiden, maar vanuit de draai wist hij een perfecte steekpass van Maher niet optimaal te benutten. De formatie van Pot gingen de duels fel aan en bij vlagen was het spel van Oranje uit het boekje. Acht minuten voor tijd kreegGeorginio Wijnaldum het op zijn heupen. De PSV-middenvelder slalomde een aantal Duitsers voorbij en op het moment dat een pass opzij geven wellicht verstandiger was, haalde hij verwoestend uit. Het leek erop dat zijn poging werd gekeerd, met nadruk op leek. Want Leno, die de bal in eerste instantie tegenhield, kon uiteindelijk niet voorkomen  dat Nederland met 2-0 de kleedkamer op zocht.

Tweede helft
De ene helft is de andere niet. Vlak na rust ging Stefan de Vrij faliekant de fout in. Uiteindelijk werd hij geholpen door Zoet, maar de goalie moest dit bekopen met een plak kaas enDuitsland kreeg een strafschop. Middenvelder Sebastian Rudy, speler van Hoffenheim, legde aan vanaf elf meter en faalde niet. Tien minuten na de thee kreeg De Vrij de kans om zijn fout goed te maken, maar na een corner van Maher vloog zijn kopbal net over de kruising. Direct erna was het opletten geblazen, want de Duitsers kwamen er gauw uit via een counter. Een goede mogelijkheid voor de gelijkmaker was een feit, al stond collectiviteit op dat moment hoger in het vaandel dan voor eigen succes gaan. Jong Oranje kwam goed weg, maar het waarschuwingssignaal was gegeven. Na iets langer dan een uur voetballen voorkwam de dwarslat een treffer van Duitsland. Kevin Volland mikte de bal iets te hoog en in de rebound wist Zoet de gelijkmaker te voorkomen. Dat Nederland eventjes onder druk stond, bleek uit een mogelijkheid vlak daarna.

Florian Jozefzoon was amper binnen de lijnen, of hij had zijn visitekaartje al af kunnen geven. Op aangeven van Van Ginkel werd de RKC'er een op een gezet, maar Leno wist de inzet van de vleugelaanvaller knap te keren. De laatste twintig minuten was het een kwestie van overleven, want Oranje stond gigantisch onder druk. Tien minuten voor tijd gebeurde hetgeen waar in de eerste helft niemand rekening mee had gehouden. Lewis Holtby werd niet aangepakt door De Vrij en kon zonder problemen de bal, echter verdekt, in het netje leggen. Het werd toch nog een duel waarin het spreekwoordelijke kwartje beide kanten op kon vallen. Uiteindelijk waren het twee invallers die de zege van Oranje veilig stelden. In de negentigste minuut (!) nam de ingevallen Memphis Depay een hoekschop en bezorgde de leren knikker perfect op het hoofd van Leroy Fer. Eindstand: 3-2.