maandag, 30. september 2013 - 8:15 Update: 03-07-2014 0:51

Jongeren massaal voor hulp naar GGZ

Foto van vrouw met stress | Sxc
Foto: SXC

Deskundigen trekken aan de bel en melden dat steeds meer jongeren zich wenden tot de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) voor hulp.

Dat komt vooral door de economische crisis en de keuzestress waar jongeren mee te maken krijgen, zo schrijft het Algemeen Dagblad (AD) maandag. Jongeren raken gestresst door de vele keuzes die zij moeten maken. Hoogleraar Innovaties in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht, Philippe Delespaul, zegt hierover in de krant: 'Jongeren zijn op zoek naar een studie of werk. Iedereen heeft een bepaalde kwetsbaarheid voor psychiatrische problemen. Stress verergert dat. Als er meer keuzes te maken zijn, komen psychische problemen eerder tot uiting.' En de toenemende werkloosheid versterkt dat nogeens, want jonge mensen moeten door de verslechterde Nederlandse economie andere keuzes maken. 'En dat maakt hen nog onzekerder over hun toekomst', aldus de hoogleraar.

Ilona Kleijberg werkzaam bij de Haagse zorginstelling De Jutter komt veel jongeren tegen die lijden aan keuzestress. In het AD zegt zij: 'Jongeren moeten tegenwoordig veel meer dan vroeger en krijgen door internet meer informatie te verwerken. Ze hebben zo veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd worden de jaarcontracten van hun ouders bijvoorbeeld niet verlengd. Kunnen ze dan nog wel studeren? Vooral jongeren met een psychiatrische aandoening worden door die keuzestress extra belast en hebben hierdoor intensievere zorg nodig.'

Sinds 2009 is het aantal kinderen tot 18 jaar dat psychische hulp kreeg jaarlijks gestegen met 8,5 procent. Bij volwassenen en 65-plussers is dat veel lager, respectievelijk 5 en 3,8 procent. Vooral bij jongeren tussen de 16 en 18 jaar is de vraag om hulp bij de GGZ sterk toegenomen. In totaal krijgen nu zo'n 166 duizend jongeren psychische of psychiatrische hulp.

 

Provincie:
Tag(s):