maandag, 24. juni 2013 - 12:03 Update: 03-07-2014 0:55

“Kabinet belast Noord-Nederlandse scheepvaart”

“Kabinet belast Noord-Nederlandse scheepvaart”
Den Haag

Minister Schultz van Haegen (VVD, I&M) plaatst transportbedrijven voor hoge extra kosten door de openingstijden van sluizen en bruggen te verkorten.

Dat stelt D66-Kamerlid Wassila Hachchi in de aanloop naar het debat over scheepvaart in de Tweede Kamer van dinsdagavond. Hachchi: “De binnenvaart heeft het al moeilijk. Deze lastenverzwaring van het kabinet laat hardwerkende ondernemers kopje-onder gaan.”

IJsselmeergebied

Door bruggen en sluizen korter te openen hoopt de minister geld te besparen. Maar dit plan heeft voor scheepvaart- en transportbedrijven vergaande gevolgen. Met name transportbedrijven in de regio worden getroffen, zoals het IJsselmeergebied. Als de vaartijden worden verkort, moeten zij meer schepen en personeel inzetten om dezelfde lading te vervoeren. “In dit geval is goedkoop dus duurkoop. Het prijskaartje van al die extra schepen loopt al snel in de miljoenen.” aldus Hachchi. Ook wijst het D66-Kamerlid erop dat bezuinigingen op de scheepvaart juist files op de weg in de hand werken.

Debat

Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer met de minister over de scheepvaart. Hachchi zal de minister kritisch bevragen waarom zij kiest voor deze bezuiniging op ondernemers. Hachchi: “Het is onverstandig dat de minister kiest voor lasten verzwaren in een sector waar ondernemers het toch al moeilijk hebben.“

 

Provincie: