maandag, 15. april 2013 - 20:48 Update: 03-07-2014 0:59

Kamermeerderheid voor belasting Oranjes

foto van belasting koninklijk huis | FBF
Foto: Gem.
Den Haag

Leden van het Koninklijk Huis moeten loon- en inkomstenbelasting betalen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, blijkt uit een rondgang langs de politieke partijen door RTL Nieuws.

Voor veel partijen gaat het vooral om het principe. De fracties van VVD en PvdA willen het bruto-inkomen van de leden van het Koninklijk Huis dan wel verhogen zodat ze door de belastingen er niet op achteruit gaan. D66 en de VVD willen al langer dat het Koninklijk Huis belasting zouden moeten betalen over hun inkomen. In oktober wordt de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis besproken.


Nederlanders zijn de hoge kosten de grootste ergernis

Voor veel Nederlanders zijn de hoge kosten de grootste ergernis van de monarchie. Dat is het beste zichtbaar in het salaris van de Koning. Willem-Alexander gaat net als zijn moeder € 825.000 per jaar verdienen. In de Grondwet is verankerd dat hij hierover geen belasting hoeft te betalen. Maar de Tweede Kamer kan in vrijheid beslissen over het salaris van de Koning. NRG/Republikeinen.nl gaat er van uit dat de Kamerleden het gevoel onder de bevolking goed aanvoelen en daarom tot een salarisverlaging zullen besluiten. Dit meldt het Nieuw Republikeins Genootschap op de site.


Als Willem-Alexander belasting zou moeten betalen, zou hij ongeveer 11 maal het salaris van een minister verdienen. De zwaarte van zijn functie geeft hiertoe echter geen aanleiding. Wat het NRG betreft is een salaris dat zich oriënteert aan de Balkenende-norm van ca. € 150.000 netto voldoende. Ter vergelijking, de president van de Verenigde Staten verdient ca. $ 400.000, de Bondspresident van Duitsland € 199.000 en de Koning van Spanje € 150.000. Alle drie betalen ze gewoon belasting.
Op dinsdag 16 april om 15.00 uur houdt het NRG/republikeinen.nl hierover een persconferentie in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam. Tijdens de persconferentie zal dhr. Ton Johannisse, bestuurslid van NRG/Republikeinen.nl een toelichting geven op de motivering van het Burgerinitiatief en de exacte tekst bekendmaken. De vereniging het Nieuw Republikeins Genootschap (www.republikeinen.nl), streeft er al meer dan 15 jaar naar om op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland.