donderdag, 26. september 2013 - 12:30 Update: 03-07-2014 0:51

Kamernood studenten neemt komende jaren af

foto van studentenhuisvesting | fbf
Foto: fbf
Utrecht

De spanning op de markt voor studentenkamers zal de komende jaren licht afnemen. Dat verwacht Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting.

Er zijn tot 2021 nog 18.000 extra studentenkamers nodig, maar de jaarlijkse productie van nieuwe kamers is de komende jaren groter dan de stijging van het aantal uitwonende studenten. Het aantal studenten groeit de komende jaren minder hard, door een minder sterk groeiende instroom en verwachte kortere studieduur. 'We dachten dat de nieuwbouwproductie alleen de groeiende vraag bij zou kunnen houden, maar er is nu zelfs kans op het wegwerken van tekorten. Goed nieuws voor toekomstige studenten', zo stelt Kences-directeur Vincent Buitenhuis bij de presentatie van de nieuwste monitor studentenhuisvesting. De uitkomsten van de monitor zijn vanaf vandaag te vinden op de website www.wonenalsstudent.nl.

Het aantal studenten neemt tot 2021 met 48.000 toe

Ondanks dat de groeiverwachting van het aantal studenten lager uitpakt dan vorig jaar, groeit het aantal studenten in de meeste steden nog wel tot 2021. Het gaat in totaal om 48.000 extra studenten. Daarbij zijn er duidelijke verschillen tussen de diverse steden. In Amsterdam groeit het aantal studenten met 12.000. Daarna volgen Utrecht (4000), Groningen (3600) en Rotterdam (3400). Dat zijn overigens de steden waar nu ook al de meeste studenten studeren. Verhoudingsgewijs wordt de sterkste groei (van meer dan 10%) verwacht in Almere, Wageningen, Amersfoort, Amsterdam, Hilversum, Delft en Den Bosch.

Provincie: