donderdag, 12. september 2013 - 9:44 Update: 03-07-2014 0:52

Kamp:Iedereen meedenken bij maken nieuwe wetten en regels

Foto van Henk Kamp | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Om de regeldruk te verlagen kan iedereen voortaan meedenken bij het maken van nieuwe wetten en regels.

'Ook worden bedrijven die regels goed naleven beloond met minder controles', schrijft het kabinet donderdag aan de Tweede Kamer in een brief over het verlagen van de regeldruk.

Internetconsultatie
“Wetten en regels raken mensen, ondernemers en burgers staan het dichtst bij de praktijk", aldus minister Kamp van Economische Zaken (EZ). "Hun inbreng kan wetsvoorstellen begrijpelijker maken en de werking van wet- en regelgeving verbeteren. Uiteindelijk kan dat de regeldruk die mensen ervaren verlagen.”

Via www.internetconsultatie.nl wordt aan mensen gevraagd worden wat ze van een wetsvoorstel vinden en welke suggesties zij hebben. Vanaf 2014 wordt internetconsultatie het uitgangspunt bij alle nieuwe wetten en regels. Er zijn uitzonderingen, zoals spoedwetten of fiscale voorstellen.

Internetconsultatie is vanaf 2009 voor een aantal wetsvoorstellen al gestart. Sindsdien is 22.383 keer gereageerd op 250 voorstellen van nieuwe wet- en regelgeving. De consultatie duurt gemiddeld 4 weken.

Inspraak
Naast meer inspraak bij nieuwe wetsvoorstellen worden ondernemers die zich aan de regels houden beloond met minder regeldruk. Dat kan door inspecties bij hen te verminderen of te combineren. Toezichthouders kunnen zo hun aandacht concentreren op bedrijven die zich niet goed aan de regels houden.

Onnodige regels schrappen
Sinds eind 2010 is de regeldruk voor bedrijven al met bijna €1 miljard verlaagd. De komende jaren wil het kabinet dit bedrag meer dan verdubbelen door onnodige regels te schrappen en wettelijke verplichtingen te versoepelen. Hierdoor besparen burgers en bedrijven samen €2,5 miljard tot en met 2016.

Provincie: