dinsdag, 19. november 2013 - 16:14 Update: 03-07-2014 0:48

Kelderbox oud-leraar bevatte mosterdgas

Kelderbox oud-leraar bevatte mosterdgas
Foto: Archief FBF.nl
Ede

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de aangetroffen stoffen in een kelderbox in een wooncomplex in Ede mosterdgas en andere strijdgassen bevatten.

De aangetroffen stoffen zijn: Mosterdgas, Chloorpicrine, Difosgeen en CN Traangas. De eerste drie gassen, Mosterdgas, Chloorpicrine en Difosgeen werden in de Eerste Wereldoorlog als strijdgas gebruikt. CN Traangas is het traangas dat vroeger werd gebruikt, o.a. door de politie. Het bezit van mosterdgas is strafbaar. Het bezit van de andere gassen is strafbaar, als men deze gassen bezit met als doel om deze tegen personen te gebruiken. 

De politie is op 18 oktober j.l. in de kelderbox gaan kijken, na een tip van de broer van de eigenaar. De eigenaar is in oktober overleden. In een verzegelde brief heeft hij zijn broer laten weten dat hij in de kelderbox diverse gevaarlijke stoffen bewaarde. Hij schreef over de aanwezigheid van mosterdgas en twee vergelijkbare stoffen. Het onderzoek door de politie naar de herkomst van deze stoffen loopt nog steeds. Daarover zijn op dit moment geen verdere mededelingen te doen. De bewoners van de flat zijn inmiddels door de gemeente op de hoogte gebracht. 

Provincie:
Blik op 112: