zaterdag, 21. december 2013 - 10:34 Update: 03-07-2014 0:46

Kersteffect maakt kalkoen, konijn, hert, eend en wild zwijn slachtoffer

Foto van kalkoenen | Wakker Dier
Foto: Wakker Dier
Amsterdam

Uit de omzetcijfers van supermarkten blijkt dat de kalkoen het grootste slachtoffer is van de Kerst, gevolgd door konijn, hert, eend en wild zwijn. Dit meldt Wakker Dier.

‘Kersteffect’
’Elk jaar rond de feestdagen treedt het ‘kersteffect’ op: supermarkten leggen hele andere dieren in het schap dan de rest van het jaar’, aldus Wakker Dier.

De verkoop van deze dieren schiet omhoog, vaak gestimuleerd door de enorme stijging van aanbiedingen vlak voor Kerst. De kalkoen en het konijn hebben het meeste last van deze trend. 

Wakker Dier wil consumenten waarschuwen omdat zij vaak niet weten dat deze dieren ook worden geproduceerd in de vee-industrie. Kalkoenen zijn net zo hard doorgefokt op snelle groei als de plofkip en zijn daarom vaak kreupel. 

Konijnen worden hun leven lang in kleine draadgazen kooien gehouden, vergelijkbaar met de inmiddels verboden legbatterij voor kippen. Wakker Dier: “Deze dieren hebben een rotleven gehad. Gun dit jaar iedereen een fijne Kerst, kies voor vlees met een keurmerk. Of vega natuurlijk!”

Tip voor de consument
Maak een studie van de verpakking! ‘Wild’ zegt vaak alleen iets over de smaak en diersoort. De term wild is namelijk niet in de Warenwet beschermd. Het woordje ‘tam’ duidt op industrievlees, het woordje ‘gekweekt’ betekent dat de dieren worden gefokt en dat kan intensief of extensief zijn.  

Wild
Als het écht gaat om wild, wordt dat specifiek aangeduid. Dan staat het woordje ‘Wild’ niet los op de verpakking, maar staat er bijvoorbeeld ‘wilde eend’. Van sommige kerstslachtoffers zijn er varianten met Beter Leven sterren verkrijgbaar, bijvoorbeeld kalkoen met 2 sterren (AH) uit Frankrijk. Hoe meer sterren hoe beter!

 
Provincie: