zondag, 19. mei 2013 - 16:39 Update: 03-07-2014 0:57

Kiezer heeft geen vertrouwen meer in Weekers

foto van staatssecretaris Weekers | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Veel Nederlanders vinden dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) de fraude met toeslagen niet adequaat heeft aangepakt en daarom beter had kunnen opstappen. Dit melden verschillende media zondag.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat bijna de helft van de VVD-stemmers (47%) deze mening is toegedaan. En van de Nederlanders zou 61% een motie van wantrouwen tegen Weekers hebben gesteund.

Weekers is als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Drie weken geleden werd door onthullingen van RTL Nieuws duidelijk dat Bulgaarse bendes door met adressen te frauderen miljoenen euro's aan toeslagen hebben opgestreken. De Bulgaarse criminielen ronselden landgenoten die zich tijdelijk in Nederlands inschreven. Zodra ze van de  gemeente een DigiD ontvingen, konden er toeslagen worden aangeraagd. De geronselde Bugaren (zogenaamde nieuwe Nederlanders) gingen terug naar Bulgarije en de criminelen konden de toeslagen opstrijken.

Ondanks dat zeven oppositiepartijen in een motie van wantrouwen aandrongen op het vertrek van Weekers, hield Weekers de steun van de meerderheid in de Tweede Kamer. De ophef rond Weekers en de interne onenigheid in de PvdA hebben geen effect gehad op de peiling. De Hond zegt hierover:'Dat komt mede door het feit dat VVD en PvdA al veel kiezers zijn kwijtgeraakt en er vooral een kern is overgebleven.'

De VVD verliest één zetel en zou op 23 zetels in de Tweede Kamer uitkomen. De SP wint een zetel in de peiling. Verder blijven de verhoudingen gelijk. De PVV zou de grootste partij zijn met 27 zetels.

Provincie:
Tag(s):