donderdag, 12. december 2013 - 23:10 Update: 03-07-2014 0:47

Kim Jung-un laat afgezette oom executeren

SXC
Foto: FlashphotoNL

Het regime van Noord-Korea heeft donderdagavond bekendgemaakt dat de huidige leider Kim Jung-un zijn oom en mentor Jang Song-thaek heeft laten executeren.

Dit melden verschillende media donderdagavond. Volgens het staatspersbureau werd hij ter dood veroordeeld voor samenzwering tegen de staat en is hij daarna direct doodgeschoten.

Eerder deze week maakte het communistische Noord-Korea al bekend dat Jang Song-thaek uit al zijn functies was ontheven vanwege corruptie, drugsgebruik, gokken en het versieren van vrouwen en het hebben van een 'losbandig en verdorven leven'.  Jang Song-thaek gold als mentor van Kim Jung-un, die twee jaar geleden aan de macht kwam. Sinds Jang Song-thaek uit al zijn functies is ontheven, staat Kim Jung-un er alleen voor. Hij kan niet meer terugvallen op zijn mentor, die als de op een na machtigste man van Noord-Korea werd beschouwd. Dat hij ter dood is gebracht wordt door analisten gezien als een teken van het groeiende zelfvertrouwen van Kim Jung-un, maar tevens wordt gevreesd dat het wegvallen van Jang Song-thaek, die een voorstander was van hervormngen, mogelijk kan leiden tot een gevaarlijke, onevenwichtige situatie in het land, en mogelijk zelfs tot een aanval op Zuid-Korea, zo schrijft de Volkskrant. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn nog altijd onverminderd hoog. Jang Song-thaek bekleedde topfuncties binnen de Arbeiderspartij en het leger, maar was ook werkzaam als vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea.

Volgens het staatspersbureau KCNA zou Jang Song-thaek ook 'de economische zaken van het land en het verbeteren van de levensstandaard ernstige schade hebben toegebracht'.

Categorie: