maandag, 25. november 2013 - 8:43 Update: 03-07-2014 0:48

Kindermisbruiker schrikt van huilen en nee-zeggen

Foto van spelende kinderen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Kinderen moeten leren om 'nee' te zeggen of te gaan huilen bij ongewenst intiem contact.

Daardoor zal de kans op seksueel misbruik afnemen. Potentiële kindermisbruikers beschouwen reacties die niet duidelijk afwijzend zijn sneller als instemmen. Dat blijkt uit onderzoek waarop psycholoog Inge Hempel komende woensdag aan de Erasmus MC in Rotterdam promoveert, zo meldde de NOS zondag.

Hempel benadrukt dat kindermisbruik nooit de schuld is van het kind. Maar het uitblijven van een reactie of een onduidelijke reactie zoals bijvoorbeeld giechelen kan door (potentiële) misbruikers eerder worden gezien als een vorm van instemming met seksueel contact. 'Het is echt nuttig als ouders hun kinderen vertellen dat dit soort mannen bestaat en hen leren om grenzen te stellen', zegt Hempel tegen de NOS. 'Daders hebben mij gezegd, als ze nee had gezegd dan had ik het niet gedaan.' En verder zegt Hempel:'Omdat daders meestal familieleden of bekenden zijn, is nee zeggen vaak heel moeilijk voor kinderen.'

In haar onderzoek heeft Hempel 47 veroordeelde daders van kindermisbruik betrokken die fysiek seksueel contact met kinderen hadden gehad. Ook onderzocht ze twintig mannen die kinderporno hadden gedownload of verspreid of die zich schuldig hadden gemaakt aan exhibitionisme tegenover kinderen onder de 16 jaar. Als controlegroep functioneerden veertig mannen zonder dergelijke antecedenten.