donderdag, 14. november 2013 - 16:52 Update: 03-07-2014 0:49

KNB sleept HEMA notarisservice voor de tuchtrechter

KNB sleept HEMA notarisservice voor de tuchtrechter
Amsterdam

Het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat notarissen niet kunnen meewerken aan de notarisservice van de HEMA. Naar de mening van het bestuur is niet duidelijk of betrokken notarissen notariële wet- en regelgeving naleven. De KNB zal daarom deze zaak voorleggen aan de tuchtrechter.

Eind oktober lanceerde de HEMA de notarisservice. Via deze service kunnen consumenten hun samenlevingscontract of testament online opstellen in enkele stappen. Het concept volgt even later via e-mail. De consument heeft vervolgens de keuze uit diverse notariskantoren met landelijke dekking om de akte bij te laten passeren.

In zijn algemeenheid zet het bestuur van de KNB vraagtekens bij het vervullen van de zorgplicht van de notaris. Bij veel initiatieven wordt steeds vaker een deel van het werk overgelaten aan de consument zelf, onder meer door maatschappelijke en digitale ontwikkelingen. Dat kan volgens de KNB leiden tot een steeds verdere verschraling van de rechtsbescherming voor de consument en van de invulling van de zorgplicht die de notaris daarbij heeft.