woensdag, 6. november 2013 - 15:29 Update: 03-07-2014 0:49

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Rusland

Foto van Alexander en Màxima | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van de Russische president, Vladimir Poetin op vrijdag 8 en zaterdag 9 november een bezoek aan Rusland. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

Het bezoek vindt plaats in het kader van het Nederland-Rusland jaar. De koning en koningin worden vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.

Kremlin
Op vrijdagavond 8 november arriveren koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Moskou en worden zij door president Poetin in het Kremlin ontvangen voor een diner.

Zaterdagmiddag zijn de koning en koningin aanwezig bij de opening van een rondetafel-bijeenkomst van Nederlandse en Russische CEO's.  Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Russische vice-premier Dvorkovich openen deze bijeenkomst. Minister Ploumen en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, zijn al enkele dagen in Rusland met een bedrijvendelegatie.

Expositie
Na de bijeenkomst bezoeken de koning en koningin de expositie "Meer dan Romantiek" in het Tretyakov Museum. De tentoonstelling maakt een vergelijking tussen de Russische en Nederlandse Romantische schilderkunst en is georganiseerd in het kader van het Nederland-Rusland jaar.

Koninklijk Concertgebouworkest
Zaterdagavond wordt het Koninklijke bezoek  afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium.  Het orkest brengt onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons en met Yefim Bronfman op piano, het derde pianoconcert van Beethoven en Ein Heldenleben van Richard Strauss ten gehore. Het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou maakt deel uit van de wereldtournee van het orkest vanwege zijn 125-jarig bestaan.