dinsdag, 30. april 2013 - 12:44 Update: 03-07-2014 0:58

Koninginnenacht relatief rustig verlopen

foto van koninginnedag | archief fbf
Foto: fbf

In de vier grote steden verliep de laatste Koninginnenacht zonder ernstige incidenten. Wel verrichtte de politie een aantal arrestaties.

In Amsterdam ging het om zeventig aanhoudingen voor lichte vergrijpen zoals dronkenschap, overlast en vernieling. Een goede plek op de vrijmarkt leidde op de hoek Brouwersgracht-Prinsengracht tot een vechtpartij tussen vijftien personen. Ook zij zijn allemaal aangehouden. Ambulances in de hoofdstad voerden tussen 18.00 uur en 06.00 uur ruim zestig ritten uit. Dat is normaal, volgens de gemeente Amsterdam.

Glimp

De eerste dagjesmensen, die vooraan wilden staan bij de balkonscène, arriveerden kort na middernacht op de Dam. Eerder op de avond stonden er vooral veel mensen bij het Rijksmuseum.  Ze probeerden daar een glimp op te vangen van de koninklijke gasten die in het Rijksmuseum het afscheidsdiner van koningin Beatrix bijwoonden.

Collega geschopt

In Utrecht raakte een persoon ernstig gewond door een steekvlam uit een gasfles, waardoor een marktkraam in brand vloog. Vanwege de aanwezigheid van meerdere gasflessen is de omgeving enige tijd afgezet. De politie stelt onderzoek in naar de oorzaak. In de loop van de nacht werd de stemming in Utrecht grimmiger. Dat leidde tot 36 aanhoudingen, vooral vanwege dronkenschap. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Een Utrechtse collega raakte gewond. Hij is bij een aanhouding tegen het hoofd geschopt. Naar omstandigheden gaat het redelijk met hem.

Normale stapavond

In de Haagse binnenstad kwamen volgens de organisatie meer dan 200.000 mensen op de been tijdens het Life I Live Festival. De Grote Markt is tijdelijk afgesloten vanwege de grote drukte, maar deze lag volgens de organisatie in de lijn der verwachting. De politie verrichtte enkele arrestaties, maar verder verliep de Haagse Koninginnenach als een gewone, maar drukke uitgaansavond. In Rotterdam was het gezellig druk in het centrum. Er zijn twaalf aanhoudingen verricht voor kleine vergrijpen. Dat komt overeen met een normale stapavond. Ook in de rest van de Eenheid Rotterdam verliep Koninginnenacht zonder noemenswaardige problemen.

Extra treinen

Omdat het op Den Haag CS al vroeg druk werd, zette NS na middernacht twee treinen extra in voor reizigers vervoernaar Rotterdam. Volgens een NS-woordvoerder verloopt het spoorvervoer verder goed. Wel leidde een aanrijding met een persoon vanmorgen tot beperking van het treinverkeer tussen Hilversum CS en Amsterdam CS. De beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

Provincie:
Tag(s):