zaterdag, 2. november 2013 - 12:55 Update: 03-07-2014 0:49

Koninklijk huis heeft mogelijk gestolen kunstwerken in haar bezit

foto van paleis op de dam | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Het koninklijk huis heeft mogelijk gestolen kunstwerken in haar bezit. Volgens deskundigen zou het gaan om werken die in de Tweede Wereldoorlog van Joodse eigenaren is geroofd. Dat meldt het Parool zaterdag.

In 41 Nederlandse musea heeft het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie kunst aangetroffen dat mogelijk in de oorlog is geroofd. Het Paleis op de Dam weigerde aan het onderzoek van de commissie mee te werken, omdat 'de kans verwaarloosbaar is dat objecten met een problematische herkomstgeschiedenis in de collectie zitten'.

De koninklijke kunstcollectie is nooit op de aanwezigheid van roofkunst onderzocht en is privé-eigendom en daarom geheim. Rudi Ekkart, oud-directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, betreurt de opstelling van het koninklijk paleis. 'Al was het maar om lastige vragen te voorkomen. Ik zal daar met degenen die hierover gaan, nog eens over praten.'

Ronny Naftaniel, voormalig lid van de commissie Herkomst Gezocht, die zich boog over teruggave van door de nazi’s ontvreemde kunst. Naftaniel wijst erop dat prins Bernhard contacten onderhield met de beruchte Duitse nazibankier Alois Miedl, die fortuin maakte met de grote kunstcollectie van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker.