zaterdag, 4. mei 2013 - 20:32 Update: 03-07-2014 0:58

Koninklijk paar legt voor het eerst krans Dodenherdenking Dam

Amsterdam

Klokslag 20.00 uur werd op de Dam twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima woonden de nationale dodenherdenking bij en legden samen een krans. Het was het eerste publieke optreden sinds Willem-Alexander dinsdag werd ingehuldigd. Prinses Beatrix was niet bij de inhuldiging aanwezig.

De winnares van de jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren 'Dichter bij 4 mei', Roos Reinhartz (16) droeg dit jaar een gedicht voor. Vervolgens hield voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm een indrukwekkende toespraak. In deze toespraak vertelde hij over zijn vader die in de Tweede Wereldoorlog gevochen heeft, wat zoveel indruk op hem maakte dat ook hij besloot het leger in te gaan. Ook zijn zoon Dennis van Uhm maakte deze keuze. maar Dennis kwam om het leven bij de Vredesoperatie in Afghanistan.  Van Uhm: 'Hij sneuvelde. Voor een ander volk. In een ander land. Vijf jaar en 16 dagen geleden. Het waren duistere dagen.'

Twee weken na de dood van zijn zoon stond Van Uhm op 4 mei ook op de Dam. Van Uhm: 'Een moeilijk, confronterend moment. Maar ook een bewuste keuze. Dit monument, gewijd aan de nagedachtenis van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, maar ook de saamhorigheid op de Dam en in het land, het hielp mij.'' Hij riep op het 'wij-gevoel' terug te vinden. ,,Want niet vanuit 'ik' en 'zij', maar vanuit 'wij', ontstaan de goede dingen.' Na deze toespraak volgde er op de Dam een groot applaus.

Behalve het koninklijk paar legden onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam een krans. Ook werden er door 68 basisschoolkinderen bloemen gelegd. Precies 68 leerlingen, omdat het 68 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De herdenking eindigde met een defilé.