zondag, 15. december 2013 - 21:22 Update: 03-07-2014 0:46

Kopers illegaal vuurwerk misleid met nep webshops

Foto van nepwebshop vuurwerk | Task Force OVB
Foto: Task Force OVB
Den Haag

Met een preventieactie tegen individuele bestellers van zwaar verboden vuurwerk zijn 500 potentiële kopers ontmaskerd.

Dit meldt de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (OVB) zondag.

Zij startte hun actie 12 november met als doel bestellers te ontmaskeren en het bestellen bij buitenlandse webshops van partijen levensgevaarlijk zwaar verboden vuurwerk te ontmoedigen. 

Het blijkt dat medio december de meeste buitenlandse webshops stoppen met het opnemen van bestellingen voor deze jaarwisseling. Voor de Task Force OVB het moment om de gebruikte werkwijze en het resultaat van de preventieactie openbaar te maken. 

Werkwijze preventieactie
De meeste bestellingen van illegaal vuurwerk werden vanuit Nederland geplaatst bij webshops in Polen. Om zicht te krijgen op deze bestellingen zijn in opdracht van VeiligheidNL nep webshops ontwikkeld en uitgezet. 

Waarschuwing
Mensen die zwaar verboden vuurwerk op deze nep sites bestelden, werden gewaarschuwd om van hun bestellingen af te zien. De politie stelde woordvoering beschikbaar voor het inspreken van videowaarschuwingen, die potentiële bestellers ontvingen op hun persoonlijk email account. 

Brief
Daarnaast ontvingen zij een brief van de Task Force OVB op het opgegeven bezorgadres met daarin nog een keer dezelfde waarschuwing. De politie heeft geen inzicht gekregen in de persoonlijke gegevens van de bestellers. 
De politie woordvoerster die de video’s insprak, kende alleen de initialen van de bestellers. Het succes van de preventieactie heeft via sociale media en vuurwerk-fora grote onrust veroorzaakt bij de liefhebbers van verboden vuurwerkexplosieven.

'We hebben met de preventieactie er voor gezorgd, dat het online bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien werd en dat bestellers de webshops die zwaar verboden vuurwerk aanboden niet meer vertrouwden. Bovendien hebben sommige Poolse webshops spontaan gemeld geen bestellingen uit Nederland meer te accepteren', aldus Task Force OVB.