zondag, 29. september 2013 - 20:26 Update: 03-07-2014 0:51

Koploper Twente wint dikverdiend van Groningen

Foto van rode kaart voetbal | Archief EHF

(ELF-Voetbal) FC Twente is de nieuwe koploper van de Eredivisie. In eigen huis wonnen de Tukkers met 5-0 van de huidige nummer negen FC Groningen. Op de overwinning was niets af te dingen. Vooral in de eerste helft speelde Twente erg sterk.

Twente kreeg na een kwartier spelen de eerste goede kans. Shadrach Eghan slalomde langs drie verdedigers, maar stuitte vervolgens op keeper Marco Bizot. De thuisploeg bleef daarna goed druk zetten en zag dat beloond worden met een vrije trap aan de rand van de zestien meter. Felipe Gutierrez schoot de bal laag in, waarna de opgekomen Andreas Bjelland met een simpele voetbeweging de verdiende 1-0 binnentikte. Het was alweer het vierde doelpunt van het seizoen voor de Deense verdediger.

Na de openingstreffer van de Tukkers kreeg Groningen enkele kansjes, maar echt gevaarlijk werd het niet. Nadat Michael de Leeuw een voorzet over kopte, was het Twente dat aan de andere kant toesloeg. Een voorzet van Quincy Promes belandde via de vuist van Bizot voor de voeten van de vrijstaande Eghan. De slapende Groningen-defensie kon de kleine Ghanees niet van een doelpunt afhouden. Twente was niet van plan om het rustig aan te doen met de noorderlingen, want de volgende aanval was al snel weer in de maak. Tadic ging neer in het strafschopgebied, maar kreeg geen penalty voor de vermeende overtreding. Een minuut later raakte Luc Castaignos de paal.

Voor de Groningers kon het rustsignaal niet snel genoeg komen. De noorderlingen hadden niets te vertellen in de eerste helft. Toch werd het op slag van rust nog erger voor het team van Erwin van de Looi. Johan Kappelhof trok de inlopende Promes naar de grond en moest die actie met rood bekopen. Dusan Tadic weet dit seizoen wel raad met strafschoppen en dat was vandaag niet anders. Vanaf de stip zette hij Twente op een 3-0 voorsprong.

Ook na rust liet Twente zich veelvuldig zien voor het doel van FC Groningen. Dat resulteerde al gauw in een 4-0 voorsprong. Shadrach Eghan scoorde vanuit de rebound zijn tweede goal, waarna hij onder luid applaus het veld verliet. Jesus Corona, die zijn Eredivisiedebuut maakte, kon ook nog een goaltje meepikken. Met een bekeken lob strafte het Mexicaanse talent geklungel in de Groningse verdediging af. In de slotfase voorkwam keeper Marsman een eretreffer voor de noorderlingen. Hij keerde een lage inzet van Richairo Zivkovic.