woensdag, 5. juni 2013 - 20:57 Update: 03-07-2014 0:56

Kosten koningstour voor Brabant het hoogst

Kosten koningstour voor Brabant het hoogst
Den Bosch

Op verzoek van het Koningspaar moesten de bezoeken aan de gemeenten zo sober mogelijk en zo min mogelijk kosten. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijken de meeste gemeenten hieraan gehoor hebben gegeven.

De totale kosten van de rondgang door Willem Alexander en Maxima worden geschat op ongeveer anderhalf miljoen euro. Besteedde de Friese gemeente Akkrum 2000 euro aan het bezoek van het Koningspaar, lukte het ook grotere steden als Utrecht (21.000 euro) en Haarlem (10.000 euro) om het goedkoop en sober te houden. De meeste kosten zaten in de beveiliging, versieringen, geluidsinstallaties en hapjes en drankjes. 

Noord-Brabant 'spant de kroon'
Alleen het bezoek aan de provincie Noord-Brabant steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar liefst een derde van het totale kostenplaatje werd door deze provincie uitgegeven. De gemeente Den Bosch besteedde 200.000 euro om het Koningspaar te trakteren op o.a. een optreden van het Brabants orkest met Guus Meeuwis. Ook in Roosendaal (180.000 euro) en Oisterwijk (100.000 euro) werd er flink uitgepakt.

De helft van de kosten kwam voor rekening van de provincie. In een reactie laat zij weten: 'Er is sprake van een programma dat de hele middag duurt en waarbij ook de lokale ondernemers, verenigingen en vrijwilligers betrokken zijn. Dat heeft een blijvende waarde en leidt tot sociale binding," schrijft de provincie in een toelichting. Volgens de provincie is een vergelijking van de budgetten ook niet goed mogelijk omdat "niet overal alle kosten begroot zijn.'