zaterdag, 25. mei 2013 - 19:08 Update: 20-09-2018 14:37

Krakersbolwerk Ubica Utrecht na 14 uur ontruimd

Utrecht

De politie heeft zaterdagmiddag na uren lange strijd de laatste krakers uit het Utrechtse bolwerk gehaald. Vrijdagavond was de politie in actie gekomen om de krakers uit de Ubicapanden te halen. Rond 14.00 uur was de klus geklaard.

Tijdens de veertien uur durende politieactie, heeft de politie zwaar materiaal moeten inzetten om de demonstranten te bevrijden. Veel van hen hadden zich flink verankerd. De politie heeft in totaal 11 mensen aangehouden. De gemeente heeft na afloop direct het pand onbewoonbaar verklaard.

Gisterenavond rond 23.00 uur viel de ME het bolwerk op de Ganzenmarkt binnen in verband met ongeregeldheden. Enkele krakers hadden het stadhuis beklad en ruiten ingegooid. Daarna staken ze autobanden in brand op de Ganzenmarkt en vluchtten ze de Ubicapanden in.
Ook politieauto’s moesten het ontgelden en raakten beschadigd.

Afzetting
Direct werd voor de veiligheid van de voorbijgangers de omgeving afgezet. Er ontstond een dreigende en grimmige sfeer, waarna besloten werd om een ME-peloton in te zetten. Zij gingen het krakerspand binnen en verrichten in totaal tien aanhoudingen ter zake openlijke geweldpleging. Enkele krakers hadden zich in het pand vastgeketend.

Onveilig pand
Agenten signaleerden dat het pand onveilig was en schakelden vervolgens een inspecteur van de gemeente in om te beoordelen of het pand nog veilig genoeg is om in gewoond te worden.
Rechercheonderzoek
Alle aangehouden verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en zitten vast. Recherche doet onderzoek naar ieder zijn betrokkenheid bij de openlijke geweldplegingen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: