maandag, 7. oktober 2013 - 17:56 Update: 03-07-2014 0:51

Kraskaart met hennepgeur verder in Nederland ingezet

Foto van hennepgeurkaart | Netbeheer Nederland
Foto: Netbeheer Nederland
Den Haag

De hennepgeurkaart wordt landelijk beschikbaar. Dit meldt Netbeheer Nederland maandag.

Het thuis telen van hennep leidt tot levensgevaarlijke situaties. Telers knoeien met elektriciteitsaansluitingen, waardoor er dagelijks overlast en branden ontstaan.

‘De gezamenlijke netbeheerders investeren veel in de bestrijding van de risico’s en nemen nu mede het initiatief voor een verdere verspreiding van de hennepgeurkaart. Deze geurkaart maakt bewoners ook meer bewust van de gevaren en zet aan tot discussie en bereidheid tot melden’, aldus Netbeheer Nederland.

Henneptelers gebruiken vaak woningen, schuurtjes, kelders en garages. Dat maakt het lastig om een kwekerij te herkennen. De geur van hennep is hierbij wel een concrete indicatie. 

Echter de meeste mensen kennen de geur van hennep niet. Door op de hennepgeurkaart te krassen, leren mensen deze geur herkennen. Hierdoor kunnen zij een eventuele hennepkwekerij ontdekken. Bij verdachte situaties kan men Meld Misdaad Anoniem of de politie bellen. Nu al gaat meer dan de helft van de meldingen bij Meld Misdaad Anoniem over hennepteelt.

Week van de veiligheid
De start van de verspreiding van de hennepgeurkaart sluit, gelet op de gevaren, aan bij de week van de veiligheid, die plaatsvindt van 7 tot 14 oktober. 

De hennepgeurkaart wordt deze week in een aantal gemeenten, waaronder Amstelveen, Heerlen, Tilburg en Breda verspreid. In een eerdere pilot zijn door netbeheerder Stedin met veel succes 30.000 kaarten verspreid in Den Haag en Rotterdam. 

 
Provincie: