maandag, 1. juli 2013 - 10:20 Update: 03-07-2014 0:55

Kroatie lid van de Europese Unie

Kroatie lid van de Europese Unie
Foto: Archief FBF.nl
Kroatie lid van de Europese Unie
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Kroatië is sinds vandaag de 28e lidstaat van de Europese Unie. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) was zondag 30 juni in Zagreb, op uitnodiging van de Kroatische autoriteiten, om de toetreding die rondom middernacht in het centrum van de hoofdstad werd gevierd, ‘live’ bij te wonen.

Timmermans: 'Het is een historische gebeurtenis. Twintig jaar geleden was er nog een bloedige oorlog in Kroatië. Sindsdien is er veel bereikt op het gebied van verzoening, ook met de buurlanden.’ De president van buurland Servië was zondag ook aanwezig.

De weg naar het EU-lidmaatschap is voor Kroatië lang geweest. Als jongste lidstaat heeft Kroatië meer EU-wetgeving moeten overnemen dan enige andere toetreder. En - belangrijker nog - moeten aantonen dat het die wetgeving ook kan uitvoeren. Timmermans: ‘De EU heeft er scherp op toegezien dat Kroatië een functionerende rechtsstaat is. Dat is in het belang van de Kroatische bevolking, maar ook in dat van de Nederlandse toerist en het Nederlandse bedrijfsleven dat daar zaken doet’. Nederland is de 3e investeerder in Kroatië en in 2012 bezocht een recordaantal van circa 320.000 Nederlandse toeristen het land aan de Adriatische kust.

Provincie:
Tag(s):