maandag, 6. mei 2013 - 14:20 Update: 03-07-2014 0:58

Kroon en scepter inhuldiging te zien op Paleis het Loo

Foto van kroon koning | Paleis het Loo
Foto: Paleis het Loo
Apeldoorn

Paleis Het Loo heeft de Audiëntiezaal ingericht met unieke objecten die een rol speelden tijdens de inhuldiging van afgelopen 30 april.

Vanaf dinsdag 7 mei kan het publiek de regalia, kroon, scepter en rijksappel, zien. De inhuldigingsmantel die Koning Willem-Alexander droeg en de troonzetels van het nieuwe koningspaar hebben eveneens een prominente plek gekregen. Het rokkostuum van koning Willem-Alexander èn de japon van koningin Máxima maken deze eenmalige bijzondere presentatie compleet.

De regalia, ook wel rijksinsigniën, zijn van symbolische betekenis bij de inhuldiging; de kroon staat voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, de rijksappel symboliseert het grondgebied van het Koninkrijk en de scepter de Koninklijke positie.

Samen met de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk worden zij geplaatst op de met rood fluweel beklede credenstafel. Daarachter komt het Rijkszwaard en het Rijksvaandel te staan. De regalia dateren uit 1840 en zijn gemaakt voor de inhuldiging van Koning Willem II. Ze onderstrepen de waardigheid van de koning en zijn daarom belangrijk bij de inhuldiging.

Provincie:
Tag(s):