woensdag, 23. oktober 2013 - 9:03 Update: 03-07-2014 0:50

Kunsthistoricus: Zwarte Piet stamt af van kindslaven uit 17e eeuw

Foto van Sinterklaas
Foto: archief
Amsterdam

Kunsthistoricus Elmer Kolfin twijfelt er niet aan dat de figuur van Zwarte Piet terug te voeren valt op kindslaven, zwarte pages, uit de 17e eeuw.

Die kindslaven werden in die tijd gehouden door de welgestelden. Kolfin, universitair docent kunstgeschiedenis, baseert die conclusie op werk van 17e eeuwse schilders als Eglon van der Neer en Michiel van Musscher, zo schrijft de Volkskrant woensdag.

Volgens Kolfin was het in een aantal landen in de late middeleeuwen gebruik om zwarte kinderen als slavenbediende te houden. Kolfin vertelt: 'Aan het einde van de 16de eeuw introduceerden Portugezen en Spanjaarden in Antwerpen de mode om een negerpage te hebben. Na de val van Antwerpen werd die mode meegenomen naar het Noorden.'  Dat is bijvoorbeeld te zien op een schilderij dat Eglon van der Neer in 1680 maakte.  De kunsthistoricus wijst op de overeenkomsten tussen de kleding van deze zogeheten Morenpages en het Pietenpak. 'Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde, zo zegt hij in de krant. Toen in de 19e eeuw een Zwarte Piet werd toegevoegd aan het Sinterklaasverhaal zoals we dat nu kennen is volgens Kolfin op al deze historische beelden teruggegrepen. Volgens hem kunnen we daarom niet aan de conclusie voorbijgaan dat Zwarte Piet een andere vorm moet krijgen. Kolfin: 'Uit goed fatsoen moeten blanke mensen de Zwarte Piet niet meer willen. Maar het is ook goed fatsoen van zwarte mensen om de blanken tijd te gunnen voor een alternatief. Die moeten immers afstappen van een lange traditie.'