zaterdag, 7. december 2013 - 21:26 Update: 03-07-2014 0:47

Een kwart van de treinen is vertraagd, veel treinen vertraagd tijdens avondspits

Foto van trein op station | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Uit een analyse die RTL Nieuws samen met Treinreiziger.nl maakte, blijkt dat bijna 8 procent van de treinen in de avondspits te laat of helemaal niet vertrekt.

In de periode maart tot december 2013 heeft RTL Nieuws met Treinreiziger.nl een analyse gemaakt van ruim 5 miljoen vertrektijden.  Daarmee toont RTL Nieuws aan dat een kwart van de treinen is vertraagd. Van de treinen die vertrekken van 80 stations is bijgehouden of ze op tijd of te laat vertrokken en wanneer ze te laat vertrokken, hoeveel te laat ze dan vertrokken. Op die stations rijden treinen van Arriva, Connexxion, de Nederlandse Spoorwegen (NS), Syntus en Veolia. In totaal heeft Nederland meer dan 400 treinstations. volgens RTL Nieuws vertrok van al deze treinen nog geen 75 procent op tijd. Bijna 15 procent vertrok 1 of 2 minuten te laat. Ruim 5 procent had bij vertrek een vertraging van 3 of 4 minuten en bijna 5 procent vertrok 5 minuten of meer te laat. Nog eens 1,3 procent van de treinen reed helemaal niet.

In de punctualiteitsafspraken die de NS met politiek Den Haag heeft gemaakt, worden alleen vertragingen vanaf vijf minuten meegerekend.  Op basis van die afspraak blijkt uit cijfers van 2012 dat toen volgens de NS 94,2 procent van de treinen op tijd reed. De NS zegt niet naar vertrekvertraging te kijken, omdat het voor reizigers vooral belangrijk is of een trein met vertraging aankomt op een station. 'Daarnaast halen veel treinen de opgelopen vertraging bij vertrek onderweg weer in', aldus een woordvoerder tegen de NOS.

Provincie: