woensdag, 4. september 2013 - 13:22 Update: 03-07-2014 0:52

KWF geschokt over rookspotje moeder en kinderwagen

Foto van man met sigaret | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

KWF Kankerbestrijding overweegt juridische stappen te gaan nemen tegen nieuwe reclamespotjes waarin wordt gerookt die de laatste dagen op de televisie zijn te zien. Dit bevestigt KWF woensdag desgevraagd tegenover Blik op Nieuws.

Sinds een week zijn er spotjes op televisie te zien waarin weer wordt gerookt. Het nieuwe sigarettenmerk van elektronische sigaretten laat een jonge moeder zien die rook uitblaast in en om de kinderwagen.

Kinderwagen
KWF Kankerbestrijding is geschokt over deze campagne en vindt dit een zeer onwenselijke ontwikkeling. In eerste instantie is namelijk niet duidelijk dat het om een elektronische sigaret gaat. Het lijkt alsof de jonge moeder bewust tabaksrook de kinderwagen in blaast.


Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meeroken ook schadelijk is voor de gezondheid. Daarnaast is het een Engelstalige campagne die mogelijk niet voor iedereen te begrijpen is, waardoor het lijkt alsof er voor een nieuwe sigaret reclame wordt gemaakt. Met een 74% niet rokende meerderheid van de bevolking is roken al jaren niet meer de norm. De nieuwe reclame doet alsof roken wel weer de norm is.

Reclameverbod
Sinds 2002 is het verboden reclame voor tabak te maken. We hebben dus al ruim 10 jaar geen tabaksreclame meer op TV en reclameborden door de stad. Reclame voor tabak leidt ertoe dat jongeren eerder met roken zullen beginnen.

KWF Kankerbestrijding maakt zich zorgen over de mogelijke negatieve bijeffecten van deze campagne, waarin roken weer normaal lijkt te zijn. KWF Kankerbestrijding overweegt een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie en is benieuwd wat het ministerie van Volksgezondheid van deze ontwikkeling vindt.

Sisha-pen schadelijkheid
Vorige maand liet het RIVM in haar rapport over de schadelijkheid van de Sisha-pen weten dat de damp van een elektronische sigaret kleine hoeveelheden schadelijke stoffen bevat, zoals aldehydes. Sommige aldehydes zijn kankerverwekkend. 

KWF Kankerbestrijding is van mening dat elektronische sigaretten gereguleerd moeten worden. Zeker totdat er meer duidelijk is over de gevolgen voor de gezondheid. Dat betekent meteen dat er geen reclame voor mag worden gemaakt, zoals ook tabaksreclame verboden is.