maandag, 13. mei 2013 - 17:59 Update: 03-07-2014 0:58

Leeftijd en geslacht twitteraar door computerprogramma geraden

Foto van vrouw achter computer | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente hebben maandag TweetGenie gelanceerd.

Het computerprogramma kan aan de hand van taalgebruik de leeftijd en het geslacht van Nederlandse twitteraars kan raden. In 85 procent van de gevallen raadt het programma het geslacht van twitteraars correct. 'Bij de inschatting van de leeftijd zit de computer er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de inschatting van de computer al iets nauwkeuriger dan die van mensen', melden het Meertens Instituut en de Universiteit Twente maandag.

Iedereen twittert op zijn eigen manier. Toch zijn er voor groepen allerlei wetmatigheden te vinden. Uit onderzoek van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente komt bijvoorbeeld naar voren dat jongeren op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school praten. Ook gebruiken ze meer smileys dan oudere twitteraars. Deze gebruiken op hun beurt bijvoorbeeld weer langere woorden, langere zinnen, links en hashtags in hun tweets.

De onderzoekers hebben nu een eerste versie van een computerprogramma ontwikkeld, TweetGenie, dat op basis van iemands tweets redelijk nauwkeurig de leeftijd en het geslacht van die persoon in kan schatten. Het programma kijkt hierbij enkel naar het taalgebruik van de twitteraar, en niet naar de naam, de foto of het profiel.

Beter dan de computer?
Je kunt elk twitterprofiel in het programma invullen (van mensen die voornamelijk in het Nederlands twitteren). Ook kun je met het programma, op basis van geanonimiseerde twitterprofielen, kijken of jij beter bent in het inschatten van leeftijd en geslacht van een willekeurige twitteraar dan de computer.

Vandaag werd de eerste versie van het programma gelanceerd. De onderzoekers hopen, op basis van de feedback die mensen geven, het programma verder te verbeteren. Zo is het op het moment bijvoorbeeld nog erg moeilijk om de leeftijd van twitteraars ouder dan 35 goed in te schatten. 

 
Categorie: