donderdag, 27. juni 2013 - 14:56 Update: 03-07-2014 0:55

Leerlingen Ibn Ghaldoun weer vrij

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het komend weekeinde komen vier verdachten van de diefstal van examens op Ibn Ghaldoun school in Rotterdamse vrij. Volgens de officier van justitie die het onderzoek naar de diefstal en verspreiding van de gestolen eindexamens leidt, is het niet langer nodig dat de verdachten vast blijven zitten.

De vier verdachten, mannen van 18 en 19 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, Delft en Den Haag, werden vorige week aangehouden. Ze zijn alle vier leerling van de Ibn Ghaldoun school waar de examens werden ontvreemd en worden verdacht van betrokkenheid bij de daadwerkelijke diefstal. Voor die diefstal werden eerder nog drie mensen aangehouden, een vrouw van 19 en twee jongemannen van 18 en 19 afkomstig uit Rotterdam en Maassluis. Voor hen vroeg het OM wel een verlenging van de voorlopige hechtenis in het belang van het onderzoek, en vanwege hun aandeel in de diefstal.

Het onderzoek naar de diefstal van de examens uit de school bevindt zich in een afrondende fase. Wat de verdachten vervolgens met de examens deden is nog volop in onderzoek. Zo zijn via de Onderwijsinspectie 26 eindexamenkandidaten bekend die gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde inkeerregeling. Zij hebben erkend examens te hebben ingezien. Het OM zal deze 26 mensen op korte termijn horen en een besluit nemen over de afdoening van de zaak tegen hen.

De politie in Rotterdam startte eind mei een groot onderzoek naar examenfraude nadat via internet het VWO-examen Frans uitlekte. In het onderzoek bleek vervolgens dat uit de Rotterdamse Ibn Ghaldoun school in ieder geval 27 VWO, Havo en VMBO-eindexamens waren verdwenen. 

Provincie:
Tag(s):