woensdag, 23. oktober 2013 - 8:08 Update: 03-07-2014 0:50

Lichte beving voor kust Castricum mogelijk bij gasvelden

Foto van output aardbeving | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Castricum

In Noord-Holland is dinsdagavond rond 23.00 uur een lichte aardbeving gevoeld.

De omgeving van Castricum, Limmen en Egmond werd opgeschrikt door een flinke knal en trillende ramen, zo melden verschillende media dinsdag.

Uit gegevens van het KNMI blijkt dat de beving een kracht had van 2,5 op de schaal van Richter en zich voordeed op enkele kilometers uit de Noordzeekust. Seismoloog van het KNMI Bernard Dost liet op Radio I weten: 'Net uit de kust heb je een aantal gasvelden, mogelijk ligt de bron bij een van deze velden.'

Hoewel er nog geen meldingen van schade of letsel zijn binnengekomen, zijn toch veel mensen behoorlijk geschrokken. Er kwamen veel telefoontjes van bezorgde burgers binnen bij de politie. OP Twitter vroegen de mensen zich af wat eraan de hand was. Sommigen dachten aan een aardbeving, anderen aan een explosie. Het KNMI verwacht niet dat er veel meldingen van schade zullen binnenkomen, omdat het een lichte beving was. 

Voor de kust van Castricum ligt een aantal gasvelden. Het is volgens seismoloog Dost niet ongebruikelijk dat daar lichte bevingen ontstaan, net zoals bijvoorbeeld gebeurt bij gaswinning in de provincie Groningen.