woensdag, 11. september 2013 - 9:34 Update: 03-07-2014 0:52

Lichte stijging export

Foto van vrachtwagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het volume van de uitvoer van goederen was in juli 1,1 procent groter dan een jaar eerder.

De groei is vrijwel even hoog als in mei en juni. Het volume van de invoer nam in juli met 1,4 procent af. In juni was er nog sprake van een toename van 1,2 procent. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Dit meldt het CBS woensdag.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 35,5 miljard euro. Dat is 2,6 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 0,3 procent tot 32,1 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dat is 1,0 miljard euro meer dan in juli 2012. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In 2013 had juli een werkdag meer dan in 2012.

De in- en uitvoerwaarde van voeding en dranken was fors hoger dan een jaar eerder. Daarentegen was de handelswaarde van chemische producten lager. De import uit niet-EU-landen nam sterk in waarde af. De uitvoer naar niet-EU-landen groeide juist.

De in- en uitvoerprijzen lagen in juli op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 1,2 procent lager, de invoerprijzen 1,6 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van juli 2012 iets verbeterd.

Volgens de Exportradar van september hielden de verbeteringen en verslechteringen elkaar ongeveer in evenwicht. In augustus was er nog sprake van een verbetering in de omstandigheden voor de export. In de maanden daarvoor veranderden de omstandigheden voor de export nauwelijks.

Categorie:
Tag(s):