donderdag, 11. april 2013 - 20:56 Update: 03-07-2014 0:59

Lintjes aan 150.000 ballonnen schadelijk voor dieren

Foto van ballon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren heeft met verbijstering kennisgenomen van het plan van burgemeester Van der Laan om 150.000 ballonnen op te laten na afloop van de koningsvaart, op 30 april.

De partij wil dat deze actie wordt afgelast, vanwege het verspreiden van afval in de natuur en het signaal dat de stad hiermee afgeeft aan de buitenwereld. ‘Prins Willem-Alexander zet zich in voor schoon water, dat doen wij ook,’ aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam.

De burgemeester liet in een brief aan de gemeenteraad weten dat op Koninginnedag 150.000 oranje ballonnen zullen worden opgelaten na afloop van de koningsvaart.

Een belangrijk kenmerk van heliumballonnen is dat deze door de lucht overal naar toe zweven en op die manier op allerlei plekken in de natuur terecht kunnen komen. Omdat met name de lintjes die aan de ballonnen zitten en de ballonventielen zeer schadelijk zijn voor zeedieren en vogels, stelde de Partij voor de Dieren kritische vragen over de materialen waarvan de ballonnen zijn gemaakt.

Stichting de Noordzee rapporteerde in 2012 dat het aantal gevonden ballontouwtjes aan de kust snel is toegenomen. Het gaat dan om plastic sierlinten die nauwelijks afbreekbaar zijn. Dieren kunnen erin stikken, stukjes touw voor voedsel aanzien, of met hun poten of hals verstrikt raken zodat het onmogelijk wordt om voedsel te zoeken en verhongering erop volgt.

De ballonnen die in Amsterdam gebruikt zullen worden zijn biologisch afbreekbaar en er zit geen touwtje aan, antwoordde de burgemeester. Biologisch afbreekbaar materiaal kan echter alleen onder de juiste omstandigheden afbreken in de natuur, waardoor het soms jaren duurt voordat het is afgebroken. De ballonnen zijn tot die tijd aanwezig in de vorm van zwerfafval en kunnen daarbij door dieren worden aangezien voor voedsel.

De Partij voor de Dieren vindt om deze redenen ook biologisch afbreekbare ballonnen zorgbarend en vraagt om het afgelasten van de actie.

Provincie: