vrijdag, 7. juni 2013 - 18:56 Update: 03-07-2014 0:56

LSVb blijft uitgesteld leenstelsel afwijzen

Foto van studenten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

'Minister Bussemaker neemt de bezwaren tegen een leenstelsel niet weg, maar stelt deze slechts met een jaar uit', meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vrijdag.

'Als de kabinetsplannen doorgaan zal een op de vijf mbo'ers afzien van een hbo-studie. Wie nog wel gaat studeren, moet zoveel werken dat dit ten koste gaat van de studie', aldus de LSVb die het schokkend vindt dat zoveel talent verloren dreigt te gaan en de minister oproept met een echt sociaal voorstel komen. 

Vandaag is het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de gevolgen van het afschaffen van de basisbeurs en de ov-kaart naar buiten gekomen. Uit het SCP-rapport blijkt dat een op de vijf mbo'ers denkt niet te gaan studeren als de plannen doorgaan. Dit betekent alleen al vanuit het mbo 23.000 studenten minder. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: "Iedereen met voldoende talent zou de kans moeten krijgen om te studeren. Gemotiveerde studenten mogen niet belemmerd worden door financiele barrieres." 

Ov-kaart 
Ook bezuinigingen op de ov-kaart hebben grote gevolgen. Hogescholen en universiteiten moeten zich steeds meer van elkaar onderscheiden en de minister wil dat sommige studies in de toekomst nog maar op een beperkt aantal hogescholen en universiteiten worden aangeboden. Zonder ov-kaart kiezen studenten juist vaker voor de studie dichtbij, zo blijkt uit het onderzoek. Veel scholieren vinden op kamers gaan te duur, zeker studenten uit armere gezinnen. De LSVb vreest dat studenten hierdoor uiteindelijk niet de studie kiezen die het beste bij hen past. 

Meer werken ten koste van studie 
Wie nog wel gaat studeren, gaat meer werken om studieschuld te beperken. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: "Wij zien nu al dat veel studenten naast hun studie moeten werken om rond te kunnen komen. Met een leenstelsel zal dit alleen nog maar toenemen, wat ten koste zal gaan van de studieresultaten." Dat te veel werken ten koste van de studie gaat, bleek al eerder uit het rapport van ResearchNed naar de gevolgen van kabinetsmaatregelen. De LSVb vindt het zorgelijk dat studenten door dreigende studieschulden de studie niet meer op de eerste plaats kunnen zetten. 

 
Provincie:
Tag(s):