maandag, 10. juni 2013 - 8:00 Update: 03-07-2014 0:56

Lubbers:Amerikaanse kernwapens in ondergrondse kluizen op Volkel

foto van demo tegen kernwapens | Archief bon
Foto: Archief bon
Lubbers:Amerikaanse kernwapens in ondergrondse kluizen op Volkel

Oud-premier Ruud Lubbers zegt in een documentaire van National Geographic, De Tijd Vliegt, dat op de Brabantse vliegbasis Volkel 22 Amerikaanse atoombommen liggen opgeslagen in ondergrondse kluizen.

Ruud Lubbers was in 1963 persoonlijk betrokken bij de registratie van de bommen. Lubbers was toen vaandrig op Volkel en adviseerde toen om het bestaan van de bommen op de basis geheim te houden door 'helemaal niets te doen' en de bommen als onderdelen door te nummeren zodat ze niet op zouden vallen. Lubbers zegt in de documentaire: 'Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013. Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken.' 

Tientallen jaren heeft de regering ontkend dat er op de vliegbasis Volkel atoombommen lagen opgeslagen, maar oud-premier Ruud Lubbers geeft het nu volmondig toe. Deskundigen hebben aan de Telegraaf laten weten dat om B61 kernwapens gaat. Die zijn met maximaal 50 kiloton tot vier maal sterker dan de bommen die in de Tweede Wereldoorlog op  Hiroshima en Nagasaki vielen.

De documentaire wordt deze week uitgezonden.

 

 

 

 

Provincie:
Tag(s):