woensdag, 24. juli 2013 - 14:53 Update: 03-07-2014 0:54

Luchtvaardpolitie: Piloot wilde snelheid luchtballon in het water afremmen

Foto van luchtballon bij woning | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Almere

Bij de landing van de luchtballon, die dinsdagavond in het Gooimeer terechtkwam in Almere, zijn geen strafbare feiten vastgesteld. Dit meldt de luchtvaartpolitie woensdag.

Snelheid
'De 26-jarige piloot uit Amersfoort zette de landing dinsdagavond omstreeks 22.00 uur bewust ter hoogte van de Gooimeerdijk West in met als doel om de snelheid van de ballon in het water af te remmen', aldus de luchtvaartpolitie.

Opkomende wind
De opkomende wind heeft de piloot, die samen met zijn gezelschap in Amersfoort was opgestegen, parten gespeeld. Hij besloot in eerste instantie een landing te maken omdat er op dat moment geen wind was. Echter op lagere hoogte begon de wind op te steken en heeft de piloot een paar pogingen, om veilig te kunnen landen, afgebroken.

Voorbij Eemnes besloot hij de mand in het water te laten landen om daarmee de te snelheid te vertragen. Dit gebeurde ongeveer 20 meter uit de kant. Als hij deze beslissing niet had genomen dan zou de ballon boven het IJsselmeer terecht zijn gekomen.


Weersomslag niet voorspeld
Ondanks de landingsinstructie die de piloot aan zijn passagiers had gegeven sprongen er twee uit de mand. Twee passagiers raakten gewond. Een man liep een ribfractuur op en een vrouw een verwonding in haar gezicht. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw is inmiddels weer thuis.

Medewerkers van de luchtvaartpolitie stelden vast dat er nog voor 25 minuten gas aan boord was. Aangezien de piloot er alles aan heeft gedaan om veilig te kunnen landen - in de vluchtvoorbereiding was deze weersomslag niet voorspeld - heeft hij niet strafbaar gehandeld.