zondag, 15. december 2013 - 15:49 Update: 03-07-2014 0:46

Lucky Ajax pakt in slotminuut drie punten

Leeuwarden

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondag in de slotfase gewonnen van SC Cambuur. Hoewel de Amsterdammers erg matig voor de dag kwamen gingen ze er toch met de drie punten vandoor.

In een uitverkocht Cambuurstadion was het bijzonder sfeervol. De supporters hadden naar de wedstrijd uitgekeken en kregen in de beginfase een gretig Cambuur te zien. Ajax kon het spel niet maken en werd vooral teruggedrongen door de Friezen.

Aanvaller Michiel Hemmen was in de openingsfase af en toe gevaarlijk, maar echte grote kansen wist de thuisclub niet de creëren. Dit kwam vooral omdat ze erg slordig waren in de afronding. Ajax kreeg pas in de veertigste minuut de eerste kans van de wedstrijd en dat leverde direct een treffer op.

Kolbeinn Sigthorsson speelde Davy Klaassen vrij en hij zette Lasse Schöne voor het doel van Cambuur. Met een geplaatst schot schoot de Deen vlak voor rust het eerste doelpunt van de wedstrijd binnen. In de tweede helft ging Cambuur vol op de aanval spelen en dit resulteerde in diverse mogelijkheden.

Zo was Ramon Leeuwin dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Jasper Cillessen kon ternauwernood redding brengen. Het Cambuur-publiek had door dat er wat te halen viel en dus gingen ze nog een keer massaal achter de ploeg staan. Tien minuten voor tijd leverde dit de 1-1 op.

Jöel Veltman verloor een persoonlijk duel van Hemmen en zodoende kon de spits binnenschieten. In de blessuretijd kreeg Marcel Ritzmaier zijn tweede gele kaart voorgeschoteld van arbiter Pieter Vink, waardoor hij vroegtijdig moest douchen. Cambuur zette even daarvoor nog aan voor de overwinning, maar de drie punten zouden uiteindelijk toch naar Amsterdam gaan. Hoewel het niet verdiend is, scoorde Klaassen in extremis het winnende doelpunt.