dinsdag, 26. november 2013 - 12:48 Update: 03-07-2014 0:48

Luidste snurker van Nederland 2013 breekt records

Luidste snurker van Nederland 2013 breekt records
Foto: Archief FBF.nl
Weert

De luidste snurker van Nederland 2013 is gevonden na de zoektocht.

Met een score van 90dB breekt de luidste snurker van Nederland 2013 alle records. Het luidste snurkgeluid welke opgestuurd is heeft een gemeten piek van maar liefst 90 decibel, wat gelijk staat aan het geluid van een drilboor.

's Nachts behoort het rustig te zijn, 90dB is dan ook ver boven de grens burengerucht, het kan dan ook zomaar zijn dat dit snurkgeluid zelfs bij de buren hoorbaar is. De snurkkliniek heeft ook dit jaar weer honderden snurkgeluiden binnen gekregen. Hiermee kunnen we wel concluderen dat snurken behoorlijk ''leeft'' in Nederland en dat we met recht kunnen spreken van een groot maatschappelijk probleem.

In 2012 was de luidste snurker van Nederland een vrouw en tot dan recordhoudster met een gemeten piek van 85dB. Dit jaar is het luidste snurkgeluid opnieuw in handen van een man en is er voor het eerst een piek van 90dB gemeten. Hiermee hebben we dan ook meteen een nieuw record te pakken! Door deze wedstrijd probeert de kliniek het snurkprobleem meer bespreekbaar te maken.

Op snurken rust nog steeds een behoorlijk taboe, vooral onder vrouwen is het probleem nog altijd moeilijk bespreekbaar en vinden dames het vervelende geluid niet charmant en vooral niet sexy. Toch kan het snurkprobleem niet alleen voor geluidsoverlast zorgen, snurken kan zelfs fysieke klachten teweeg brengen zoals ochtendhoofdpijn, vermoeidheidsklachten en concentratieverlies.

Snurken wordt veroorzaakt doordat de tong verslapt en de keelholte inzakt. Hierdoor komen er trillingen vrij welke het snurkgeluid zijn. De winnaar van 2013 krijgt een op maat gemaakte snurkbeugel welke de tong controleert zodat de keelholte vrij blijft en het snurkprobleem verholpen is.

Categorie: