vrijdag, 4. oktober 2013 - 15:00 Update: 03-07-2014 0:51

Man (48) aangehouden voor miljoenenfraude met beleggingen

Foto van euro biljetten 500 en 50 | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De FIOD heeft dinsdagochtend in Eindhoven een verdachte van beleggingsfraude aangehouden. Dit laat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

‘De 48-jarige man uit Gemert heeft vermoedelijk ruim 9 miljoen euro opgehaald bij beleggers met de belofte van hoge rendementen. In de praktijk betaalde hij deze rendementen waarschijnlijk uit de inleggelden van beleggers en gebruikte hij enkele miljoenen euro's voor privé-uitgaven’, aldus het OM.

De man wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. Hij is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Bosch en voor 14 dagen in bewaring gesteld. Zijn 49-jarige echtgenote is dinsdag eveneens aangehouden. Zij is niet voorgeleid, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket is gestart na een melding bij Meld Misdaad Anoniem en informatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 

Het vermoeden is dat de man uit Gemert via internet beleggingen aanbood, terwijl hij daar niet de benodigde vergunning voor had. Hij stelde inleggers gegarandeerde rendementen oplopend tot 24 procent per jaar in het vooruitzicht. De verdachte gaf aan dat het geld zou worden verdiend met zeer snelle handel op de financiële markten.

Uit het strafrechtelijk onderzoek komt naar voren dat de man uit Gemert sinds 2009 ruim 9 miljoen euro heeft opgehaald onder tientallen beleggers. Met de handel op de financiële markten heeft verdachte vermoedelijk flinke verliezen geleden. 

Privé-uitgaven
Verder zou hij een deel van de inleg hebben gebruikt om de beloofde rendementen uit te keren aan beleggers. Daarnaast heeft de man enkele miljoenen euro's gebruikt voor privé-uitgaven, zo is de verdenking. 

De FIOD en het Functioneel Parket doen momenteel nog onderzoek naar eventueel vermogen van de verdachte, met het doel daar conservatoir beslag op te leggen.