vrijdag, 6. september 2013 - 11:37 Update: 03-07-2014 0:52

Man aangehouden voor voorbereiding overval Brinks Houten

Man aangehouden voor voorbereiding overval Brinks Houten
Houten

De politie heeft na onderzoek een man uit België aangehouden die ervan wordt verdacht een overval te hebben gepleegd in Duitsland op een geldinstelling. DNA werd aangetroffen bij een poging overval in Nederland en via de Belgische politie kwam zijn identiteit naar voren.

Op 4 september 2013 is in Charleroi (België) een 39-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een gewelddadige roofoverval op een gelddepot te Duren (Duitsland) op 01 maart 2012. In Duren werd door meerdere daders met gebruikmaking van explosieven en automatische vuurwapens voor circa 2 miljoen euro aan geld en waardevolle goederen weggenomen. Het gebouw werd beschadigd en meerdere personeelsleden raakten gewond.

Internationale samenwerking
De aanhouding is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Nederlandse, Belgische, Luxemburgse en Duitse opsporingsinstanties. De identiteit van de aangehouden man werd bekend in een Nederlands opsporingsonderzoek naar de personen die betrokken waren bij het voorbereiden van een overval op het gelddepot Brinks te Houten op 10 oktober 2012. Op die dag werd door tenminste twee personen een gat geknipt in het hekwerk en werden twee waardetransportwagens voorzien van camera’s. Deze camera’s waren bestemd om informatie te verzamelen om later een overval succesvol uit te kunnen voeren. Dezelfde dag vond te Houten een carjacking plaats.

Afgenomen DNA
In Houten werd een DNA-spoor aangetroffen van een onbekende man. In het onderzoek naar de identiteit van die persoon kwam de 39-jarige man uit Charleroi als verdachte in beeld. Daarop werd op bevel van het Openbaar Ministerie te Midden Nederland van hem DNA afgenomen. Dit bleek overeen te komen met het te Houten aangetroffen DNA. Uit vergelijking tussen internationale DNA-databases bleek dat het DNA van de man ook in Duren was aangetroffen. Eerdere aanhouding Eerder dit jaar werd door de rechtbank te Utrecht een andere man, eveneens afkomstig uit Charleroi, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het op 10 oktober 2012 voorbereiden van een overval op het Brinks filiaal in Houten.

Provincie:
Tag(s):