woensdag, 4. september 2013 - 14:21 Update: 03-07-2014 0:52

Man opgepakt op verdenking van online kinderlokken

Foto van man achter computer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rijswijk

De politie heeft vrijdag 30 augustus een 31-jarige man uit Rijswijk (ZH) gearresteerd wegens verleiding van een minderjarige meisje via het internet. Dit meldt de politie woensdag.

'Het is strafbaar als volwassenen jongeren via internet proberen te lokken voor een (seks)afspraak', aldus de politie. Dit heet 'grooming'.

De 31-jarige man had via Facebook contact gelegd met het minderjarige meisje. Het tweetal gaf aan dat ze verkering hadden. De moeder van het minderjarige meisje schakelde de politie, nadat ze er achter was gekomen. De verdachte werd vrijdagavond 30 augustus 2013 gearresteerd toen hij op een afspraak met het minderjarige meisje verscheen.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek bleek dat het meisje en de meerderjarige man elkaar al eerder ontmoet hadden. De verdachte wist dus dat het om een minderjarige meisje ging. Na zijn aanhouding heeft de politie de computerapparatuur van de verdachte in beslag genomen.

Grooming
Er is sprake van grooming (online kinderlokken) als een volwassene via het internet contact aanknoopt met een minderjarige met als doel seks met de jongere te hebben. Groomers doen zich vaak voor als iemand van dezelfde leeftijd, om zo het vertrouwen van jongeren te winnen. Ook kan een groomer een jongere vragen om dingen te doen die hij of zij helemaal niet wil en de jongere daarna hier mee chanteren.