woensdag, 28. augustus 2013 - 15:51 Update: 03-07-2014 0:53

Man veroordeeld voor doden en verwaarlozen honden

Foto van hond | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Woensdag heeft de politierechter in Utrecht een 41-jarige man uit IJsselstein veroordeeld tot 160 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar voor het doden en verwaarlozen van drie honden.

Daarbij legde de rechter enkele bijzondere voorwaarden op, waaronder het verbod om gedurende de proeftijd dieren te houden en een begeleidings- en behandelingsverplichting. Dit is conform de eis van de officier van justitie. 

De man heeft in januari en februari van dit jaar in Utrecht en Nieuwegein twee honden van een brug in een kanaal gegooid. De honden zijn aan de gevolgen daarvan overleden. Naast deze feiten is hij veroordeeld voor het verwaarlozen van een derde hond die hij onvoldoende eten en drinken gaf en niet tijdig uitliet.

De officier van justitie had bij de eis rekening gehouden met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat blijkt uit verschillende rapportages over de persoonlijkheid van de man. Hij handelde uit onmacht en heeft daarbij de verkeerde keuzes gemaakt.

De man werd op 16 maart jl. aangehouden naar aanleiding van het overlijden van twee van zijn honden. Op 29 maart werd de voorlopige hechtenis geschorst en kon hij de behandeling van de strafzaak in vrijheid afwachten.

 
Provincie: