woensdag, 6. november 2013 - 17:44 Update: 03-07-2014 0:49

Marine onderschept 2 maal drugs

foto van marineschip defensie | Defensie
Foto: fbf
Den Haag

De NH90-helikopter hangt in de lucht naast het marineschip. Foto: Ministerie van DefensieZr. Ms. Amsterdam, heeft in een week 2 drugstransporten onderschept. Daarbij is in totaal 1200 kilo cocaïne buit gemaakt.

In het eerste geval was het illegale transport onderweg vanaf Colombia richting het noorden. Na de ontdekking van de snelle motorboot werd de boordhelikopter, een NH90, ingezet. Die wist de verdachte speedboot tot stoppen te dwingen. De opvarenden zijn door leden van het Law Enforcement Detachment (LEDET) van de U.S. Coast Guard, dat aan boord van Zr. Ms. Amsterdam meevaart, aangehouden. Na het doorzoeken van de boot bleek dat de go-fast 600 kilo cocaïne aan boord had.

Donker

Tijdens de tweede onderschepping vertrok een verdachte speedboot met hoge snelheid vanaf Venezuela in noordelijke richting. Zr. Ms. Amsterdam zette koers om de boot te onderscheppen. In het donker kon het marineschip tot op een mijl naderen, voordat de bemanning van de speedboot door had dat ze gevolgd werden. Daarna ging deze er in met hoge snelheid vandoor, terwijl de bemanning haar contrabande over boord zette. De go-fast kon ontkomen, maar de bemanning van de Amsterdam wist 19 balen cocaïne met een gewicht van 600 kilo uit het water te vissen.

Zr. Ms. Amsterdam tijdens de ondeschepping op zee. Foto: Ministerie van Defensie Eind oktober onderschepte Zr. Ms. Amsterdam, het schip van de Koninklijke Marine in het Caribische Gebied, ook al een go-fast die in de richting van de Dominicaanse Republiek en Haïti voer. De NH90 wist dit transport tot stilstand te brengen, waarop de 4 opvarenden in hechtenis werden genomen en de Amsterdam 1450 kg cocaïne buit maakte.

Provincie:
Blik op 112: