woensdag, 27. november 2013 - 10:26 Update: 03-07-2014 0:48

Maserati scoort goed in crashtest

Foto van Maserati | Maserati
Foto: Maserati
Den Haag

Bij de laatste serie botsproeven van Euro NCAP scoort de Maserati Ghibli vijf sterren. Het is voor het eerst dat Euro NCAP een Maserati aan de botsproeven onderwerpt. Met het nieuwe model wil Maserati de concurrentie aangaan met onder meer BMW 5-serie, Mercedes E en Audi A6.

Bij de bescherming van inzittenden en voetgangers scoort de Maserati Ghibli het beste van alle voertuigen in deze testeditie. Voor wat betreft actieve veiligheidssystemen gaat het gelijk op met andere geteste voertuigen.

Op het gebied van kindveiligheid blijft Maserati iets achter. Van de elf geteste voertuigen stelden de BMW i3, de Ford EcoSport, de Mercedes-Benz CITAN Kombi, de Nissan Note en de Volkswagen T5 enigszins teleur. Deze voertuigen haalden slechts vier sterren. De Nissan Note behaalde net geen vijf sterren door een tegenvallende score bij de bescherming van voetgangers. De BMW en de Ford wisten op voetgangersbescherming en actieve veiligheidssystemen niet voldoende punten te halen voor vijf sterren.

Mercedes en Volkswagen lieten het op meerdere onderdelen liggen om vijf sterren te halen. Uit botsproeven blijkt dat veel auto’s het maximaal aantal van vijf sterren bereiken. Dat is een goede ontwikkeling. Toch is er bij bescherming van voetgangers nog veel verbetering mogelijk.

De ANWB roept fabrikanten daarom op daar meer rekening mee te houden. Voetgangers en ook fietsers zijn een kwetsbare groep. Met eenvoudige maatregelen is het risico op ernstig letsel terug te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door een actieve motorkap; die omhoog komt als een voetganger of fietser geraakt wordt. Zo ontstaat meer ruimte ten opzichte van harde delen en verkleint de kans op ernstig letsel. Airbags aan de buitenzijde zijn een nog betere optie. Euro NCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en haar Europese zusterclubs met de Nederlandse, Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en de Europese consumentenclubs.

Categorie:
Tag(s):