donderdag, 4. juli 2013 - 20:01 Update: 03-07-2014 0:55

Massale dump van oldtimers

foto van oldtimer | fbf
Foto: fbf archief
Den Haag

In het eerste halfjaar van 2013 zijn er vanuit Nederland 140.875 gebruikte personenauto’s geëxporteerd. Dit blijkt uit cijfers van Voertuiginformatie- en documentatie de VWE.

Opvallend is de enorme groei in export van oldtimers. In de eerste helft van 2012 werden er 2.819 personenauto’s van 25 jaar en ouder geëxporteerd. In de eerste helft van 2013 waren dat er 5.295, een stijging van maar liefst 87,8%. Een belangrijke reden hiervoor is de aanscherping van vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers.

Gekeken naar modellen geëxporteerde oldtimers blijken vooral Mercedessen massaal de grens over te gaan. Er zijn dit jaar meer dan 17 keer zoveel Mercedes 190’s geëxporteerd dan vorig jaar.
 
Polen terug als grootste exportmarkt

In de eerste helft van 2012 was Libië nog de grootste exportbestemming voor gebruikte personenauto’s. Export naar dit land is de afgelopen periode behoorlijk teruggelopen, maar Libië staat nog wel op de tweede plaats. Export naar Polen is echter wel gestegen, waardoor Polen als vanouds weer de grootste exportmarkt is. Litouwen is gestegen naar de derde plaats. Groeimarkten buiten de top 10 zijn Georgië en Bulgarije. Oldtimers gaan vooral naar Duitsland en België.

Nog maar het begin

De massale dump is nog maar het begin omdat de plannen voor de aanscherping van vrijstelling van motorrijtuigenbelasting nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. De beoogde winst die het kabinet met het terugdraaien van de maatregel voor ogen heeft, lijkt eerder miljoenen te kosten. Niet alleen wordt er nu al massaal afstand van de oldtimer gedaan, ook zijn inmiddels veel garagebedrijven, leveranciers en handelaren failliet die nu noodgedwongen van de bijstand moeten leven. 

Categorie: