vrijdag, 13. september 2013 - 13:55 Update: 03-07-2014 0:52

Maxima verricht eerste officiële opening als koningin met Fries Museum

Foto van koningin Maxima | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Koningin Máxima heeft vrijdagochtend in Leeuwarden haar eerste officiële opening verricht als koningin.

Zwaard
Máxima opende het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein door het openen van een kist met daarin het zwaard van de Friese krijgsheer Grutte Pier. 

Het museum richt zich met steeds wisselende exposities op de ontwikkeling van Friesland, de Friese cultuur en haar inwoners.

Er zijn vier exposities die voor korte of langere tijd te bezichtigen zijn. Ferhaal van Fryslân is een kennismaking met Friesland en de Friezen. De expositie Oud Geld gaat over schoonheid en macht tijdens de Gouden Eeuw. 

Het Fries Verzetsmuseum geeft een beeld van de beleving van de oorlog in de jaren 1940-1945. De tentoonstelling Horizonnen toont nationale en internationale moderne en hedendaagse kunst over Friesland.

Het nieuwe museum kon mede worden gebouwd met geld uit de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema. Naar zijn wens staat het in het centrum van de stad en is het ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. 

Het museum heeft een open en transparante uitstraling, de bezoeker staat centraal. De entreehal is een openbare doorgang voor het publiek dat zich door het stadscentrum wil verplaatsen. In het museumgebouw is ook Film in Friesland gehuisvest, met onder andere Slieker Film met drie filmzalen.  

 
Provincie: