zaterdag, 25. mei 2013 - 8:02 Update: 03-07-2014 0:57

ME opnieuw op scherp na nachtelijke ontruiming krakerspand Ubica

Utrecht

Een peloton van de ME is vannacht ingezet om het kraakpand Ubica in de Utrechtse binnenstad te ontruimen. Vrijdagavond rond 23.00 uur namen agenten poolshoogte op de Ganzenmarkt, nadat er een melding binnenkwam van brandstichting vlak voor een krakerspand.

Eenmaal ter plaatse bleek voor het pand enkele opgestapelde autobanden in de brand te staan. Op dat moment werden de agenten door meerdere personen, die op het dak van het pand stonden, bekogeld met verf en vuurwerkpijlen. Daarbij raakte wonderwel niemand gewond. Ook politieauto’s moesten het ontgelden en raakten beschadigd.

Afzetting

Direct werd voor de veiligheid van de voorbijgangers de omgeving afgezet. Er ontstond een dreigende en grimmige sfeer, waarna besloten werd om een ME-peloton in te zetten. Zij gingen het krakerspand binnen en verrichten in totaal tien aanhoudingen ter zake openlijke geweldpleging. Enkele krakers hadden zich in het pand vastgeketend. Op dit moment zijn agenten van de Mobiele Eenheid nog bezig met het losmaken van deze personen.

Onveilig pand

Agenten signaleerden dat het pand onveilig was en schakelden vervolgens een inspecteur van de gemeente in om te beoordelen of het pand nog veilig genoeg is om in gewoond te worden.

Rechercheonderzoek

Alle aangehouden verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en zitten vast. Recherche doet onderzoek naar ieder zijn betrokkenheid bij de openlijke geweldplegingen.

Onrustig in Utrecht

De krakers hebben voor vanavond 18.00 uur een demonstratie aangekondigd op de Ganzenmarkt. De politie zegt dat er extra toezicht wordt gehouden. Volgens een woordvoerder is het niet uit te sluiten dat het opnieuw onrustig wordt.
 

Provincie:
Tag(s):