zaterdag, 23. november 2013 - 12:47 Update: 03-07-2014 0:48

Medische gegevens patiënt vaak chaos door problemen met elektronisch patiëntendossier

Foto van chirurg ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Leiden

Er zijn ernstige problemen met de software van het elektronisch patiëntendossier van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

LUMC-advoacate Willemien Kastelein zegt in de Volkskrant dat 'niemand in het ziekenhuis op dit moment weet op welke knop hij moet drukken om een volledig dossier uit te draaien'.

In de afgelopen jaren werd stond het patiëntentendossier vooral in het licht van de privacy, maar de software blijkt ook praktische problemen met zich mee te brengen. Een woordvoerster van het LUMC zegt tegen de krant 'Het elektronisch patiëntendossier, het woord zegt het al, is helemaal ingericht op elektronisch gebruik. Zodra gegevens op papier moeten worden geprint, ontstaan problemen.' Dat bleek afgelopen week tijdens een zitting van het Medisch Tuchtcollege over de baby die stierf in het LUMC. Baby Eline raakte in coma na zuurstofgebrek bij de geboorte. Het kindje overleed twee weken later. Dat was in 2011. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat het LUMC belangrijke documenten kon leveren. Ook de inspectie kreeg aanvankelijk slechts de beschikking over een half dossier.

Advocate Willemien Kastelein zegt in de krant dat deze zaak een breder probleem blootlegt, namelijk dat de dossiervoering in ziekenhuizen momenteel een chaos is. 'Dat speelt niet alleen in deze casus, maar in vele zaken van andere ziekenhuizen die ik voer.'

Provincie:
Tag(s):