vrijdag, 30. augustus 2013 - 15:32 Update: 03-07-2014 0:53

Meer verdachten van heling examens

Foto van leerlingen aan examen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Rechercheurs van de politie eenheid Rotterdam hebben de afgelopen week opnieuw 58 jongeren gehoord die mogelijk gebruik hebben gemaakt van gestolen examens. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

De jongeren worden verdacht van heling. Er waren voor de verhoren 70 jongeren van verschillende scholen opgeroepen. Degenen die niet zijn verschenen worden op een later moment alsnog gehoord.

De verhoren vonden vanaf vorige week woensdag plaats op een daarvoor speciaal ingerichte locatie. Maandag 26 augustus werden de laatste jongeren verhoord.

De namen van deze eindexamenleerlingen zijn naar boven gekomen in het onderzoek dat sinds eind mei in Rotterdam loopt. Toen lekte het VWO-examen Frans via internet uit op de dag voordat het zou worden afgenomen. Het examen bleek te zijn gestolen op een Rotterdamse school. In het onderzoek dat naar de diefstal werd gedaan, bleken uiteindelijk 27 VWO-, Havo- en VMBO-examens te zijn gestolen. Voor de daadwerkelijke diefstal werden elf jonge mensen aangehouden, van wie acht eindexamen deden aan de betrokken school. Het onderzoek naar de diefstal is inmiddels afgerond.

Het onderzoek naar de verspreiding is nog bezig. Vanaf de start van het onderzoek is bekendgemaakt dat eindexamenleerlingen die mogelijk gebruik hebben gemaakt van een gestolen examen het risico liepen alsnog hun diploma kwijt te raken.  Inmiddels zijn aan de Onderwijsinspectie de namen van 42 leerlingen verstrekt die worden verdacht van de diefstal en/of gebruik van de examens. Naar alle waarschijnlijkheid zullen op korte termijn opnieuw namen aan de Onderwijsinspectie worden verstrekt.

De jongeren die worden verdacht van de daadwerkelijke diefstal zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Dit najaar zal er bij de rechtbank een zogenoemde regiezitting worden gehouden. Die zitting is vooral bedoeld om te bekijken of er mogelijk nog nader onderzoek moet worden gedaan. De behandeling van de strafzaak is voorzien voor het eerste kwartaal van 2014. De officier van justitie die het onderzoek leidt, neemt op een later moment een beslissing over de afdoening van de zaken tegen de jongeren die worden verdacht van heling.