zondag, 21. juli 2013 - 13:50 Update: 03-07-2014 0:54

Meerderheid Nederlanders wil niet extra bezuinigen

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Een meerderheid van de kiezers geeft aan het niet eens te zijn met de lijn van het huidige kabinet. En dan betreft het vooral de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren.

Slechts 19 procent van de kiezers steunt de extra bezuinigingen, de helft wil helemaal niet extra bezuinigen en de rest vindt dat er minder dan 6 miljard moet worden gekort op de overheidsuitgaven. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die zondag is gepubliceerd, zo melden verschillende media. Ook bij degenen die vorig jaar op de VVD of de PvdA stemden, is slechts een minderheid voorstander van 6 miljard euro bezuinigen. Bij de VVD-stemmers is dat 32 procent, bij de PvdA 10 procent.

Ook blijkt uit de peiling dat 59 procent van de kiezers vindt dat VVD en PvdA er verkeerd aan hebben gedaan niet te zorgen voor een coalitie met een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de VVD- en PvdA-stemmers vinden dat in meerderheid.

De partij die als beste uit de bus komt bij de peilingen is de PVV.  De partij van Geert Wilders staat nu op 30 zetels. De op één na grootste partij is de SP met 23 zetels. De VVD staat nu op 21 zetels (heeft er nu 41 in de Kamer) en de PvdA zakt nu naar 14 zetels (nu 38 in de Kamer. De 50Plus blijft op 11 zetels staan (nu 2 in de Kamer) en de Partij voor de Dieren verdubbelt het aantal zetels en staat nu op 4 (nu 2 in de Kamer).

Provincie: